Thursday, 26 November 2015 02:00

Βιογραφικό - Αλέξανδρος Χάχαλης

  • Θεατρικός συνθέτης και ποιητής, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960. Σπούδασε μουσική στο Aaron Copland της Νέας Υόρκης, έζησε δέ και εργάστηκε εκεί για 21 έτη.

  • Η Aντίθεσις (AVR), τον Μάϊο του’89 ανέβηκε στα πρώτα 10 έργα της κατηγορίας "Nέα εποχή / Hλεκτρονική “μετεδίδετο δέ για χρόνια σε 42 πολιτείες των HΠA και Eυρώπη • έχει δημιουργήσει εκτενή δισκογραφία.

  • Έχει συνθέσει για διασήμους γλύπτες & ζωγράφους (Σπυρόπουλος, Στάμος, Μασαάκι Νόντα), για φίλμ (Η.Π.Α., Ιταλία, Μαλαισία, Ελλάδα), για μεγάλους οργανισμούς και φεστιβάλ παγκοσμίως (La Mama της θρυλικής ‘Ελλεν Στιούαρτ στην ΝΥ, την Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (BAM), Παν/μιο Rochester, το Art Carnuntum της Αυστρίας, Libertas της Κροατίας, Due Mondi της Ιταλίας, στο Τοπ Καπί της Κων/λεως, στο Μέγαρο Αθηνών, Ζάππειον, Αρχαίο στάδιο Δελφών «Ολυμπιακή Φλόγα 2004», στον Τύμβο Μαραθωνομάχων για τα 2500 χρόνια, στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, Αρχαία Πέλλα, στον Κήπο των Ηρώων Ι.Π. Μεσολογγίου, Παν/μιο Αθηνών κ.α.

  • Ετιμήθη από τον σύλλογο των Ελλήνων καθηγητών του Παν/μίου του Σικάγου γιά την ηχητική του απόδοση της ελληνικής γλώσσας• στο Σέντραλ Παρκ της N.Y. πλάι στην Oλυμπία Δουκάκη και 6 άλλους Έλληνες για την εισφορά του στο θέατρο• στο Μέγαρον των Αθηνών στην τελετή των Αριστείων, για την καλλιτεχνική του αναγνώριση εκτός Ελλάδος.

  • Προσφάτως συνέθεσε το Ορατόριο «Κωστής Παλαμάς», το 1ο κατά σειρά εκ των 5 Ορατορίων Μεγάλων Ελλήνων ποιητών που συνθέτουν την «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ», ό και επαρουσίασε στο Παν/μιο Αθηνών, Φ.Σ. Παρνασσό, Πλ. Αριστοτέλους Θεσ/κης, στο Ραδιομέγαρο ΕΡΤ, στον Κήπο τών Ηρώων Ι.Π. Μεσ/γγίου, στην Αγορά Αργύρη Πατρών κ.α.

  • Στις 18 Αυγούστου 2014, επαρουσίασε στον Πρωταρά του Παραλιμνίου, με θέα την Αμμόχωστο, ένα μοναδικό έργο αφιερωμένο στην πολύπαθη Κύπρο και την θυελλώδη ιστορία της για τα 40 χρόνια κατοχής και διχασμού στην μαρτυρική νήσο.

  • Το «ΠΥΡΑΕΙΖΩΟΝ» για τον Ηράκλειτο, του οποίου η πρεμιέρα έγινε στην Ιταλία με την διάσημη υψίφωνο Δήμητρα Θεοδοσίου, επαρουσίασε στις 27 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του εκλιπόντος θρυλικού Neil Armstrong, του Ρώσσου κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ και παγκοσμίως διακεκριμένων κορυφαίων αστροναυτών (Charlie Duke, Walt Cunnigham), επιστημόνων (Stephen Hawking, Richard Dawkins) και καλλιτεχνών (Brian May / Queen, Rick Wakeman / Yes) παρόντων, στο αριστούργημα του αρχιτέκτονος Santiago Calatrava, το διάσημο Grand Auditorio di Tenerife στας Καναρίους Νήσους της Ισπανίας, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Αστρονομίας και Μουσικής STARMUS, ο δημιουργός τού οποίου, αστρονόμος Garik Israelian, ανεκάλυψε πως δημιουργούνται οι Μαύρες Τρύπες.

  • Τον Απρίλιο 2015 παρουσίασε στην Τεχνόπολη των Αθηνών το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Επιστημών και Τεχνών η Οδύσσεια της Γνώσεως» προς τιμήν της Υπατίας της Αλεξανδρινής με συμμετοχή 55 διεθνώς ανεγνωρισμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών.

  • Η εφ' όρου ζωής αφοσίωσή του στον ανεξάντλητο πλούτο του διαχρονικού Ελληνικού Πνεύματος τον έφερε πίσω στην γενέτειρα χώρα του, την “Αιωνία Μήτρα του Πολιτισμού” όπως την αποκαλεί, όπου μπορεί ν’ αντλεί απεριόριστη έμπνευσι. Εδημιούργησε τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος πολιτιστικό σύλλογο ¨Απόλλωνος Ναός”με σκόπο την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως.

  • Το έργο του “Πολίτες της Γης την Ελλάδα στηρίξτε, τους Τυράννους κτυπήστε”παρουσιάστηκε στο κρατικό ράδιο του Αμβούργου και στο κρατικό κανάλι της Εστονίας.